NAEVUS LIPOMATOSUS CUTANEUS SUPERFICIALIS home ICD10: Q82.5

Een naevus lipomatosus (synoniemen: nevus lipomatosus cutaneous superficialis, naevus van Hoffman and Zurhelle, dermolipoma) is een zeldzame naevoide afwijking (hamartoma) bestaande uit voornamelijk ophoping van vetweefsel. Beschreven in 1921 door Hoffman and Zurhelle. Het is vanaf de geboorte aanwezig, maar kan in het begin nog niet zichtbaar zijn. Meestal is er tot aan de puberteit langzaam toename in dikte, daarna blijft het stabiel. De voorkeurslokalisatie is het onderlichaam (onderrug, billen, heupen, abdomen, achterkant bovenbenen). De vetophopingen kunnen exofytisch uitgroeien waarbij papillomateuze tumoren ontstaan. Er bestaat ook een zeldzame variant waarbij op oudere leeftijd een solitaire gelige papel of plaque kan ontstaan op elke locatie.

Klinisch beeld:
Zachte huidkleurige of gelige papels of noduli, glad of verruceus oppervlak, meestal in lumbale of gluteale regio, sinds de geboorte aanwezig.

Naevus lipomatosus cutaneous superficialis Naevus lipomatosus cutaneous superficialis Naevus lipomatosus in fasen verwijderd met elektrocoagulatie
naevus lipomatosus naevus lipomatosus naevus lipomatosus


DD: verruca seborroica, naevus naevocellularis papillomatosus, Pinkus tumor, reuzencondyloma van Buschke-Löwenstein, naevus collagenicus lumbosacralis, naevus mucinosis, bindweefselnaevus nno (collagenoma).

PA: ophopingen van rijpe adipocyten in de dermis, geen verbinding met het subcutane vet, epidermis normaal.

Therapie:
De enige opties zijn chirurgisch. Hierbij moet de cosmetiek van het eindresultaat worden meegewogen, het zijn grote laesies, die ook grote littekens achter zullen laten. Bij de exofytisch groeiende is het eindresultaat meestal een verbetering. Verwijs grote laesies naar de plastisch chirurg. Niet opereren voor de puberteit.
mes Chirurgische excisie.
mes Curettage / excisie met elektrisch mes of lus in combinatie met electrocoagulatie van de bodem.

Naevus lipomatosus in fasen verwijderd met elektrocoagulatie Naevus lipomatosus in fasen verwijderd met elektrocoagulatie Naevus lipomatosus in fasen verwijderd met elektrocoagulatie
voor elektrocoagulatie tijdens elektrocoagulatie na elektrocoagulatie


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 Q82.5 Congenitale niet-neoplastische naevus: naevus lipomatosus cutaneus superficialis
ICD10 Q82.5 Congenital non-neoplastic nevus: nevus lipomatosus cutaneous superficialis
SNOMED 56525001 Nevus lipomatosus cutaneous superficialis
DBC 15 Naevi (alle vormen)