NAEVUS NAEVOCELLULARIS PAPILLOMATOSUS home ICD10: D22.9

De naevus naevocellularis (dermalis) papillomatosus is een licht tot donkerbruine melanocytaire naevus, meestal wat groter dan gewone naevi (1-2 cm), meestal op de romp maar soms ook in het gezicht, met sterke papillomateuze uitgroei. Soms wratachtig oppervlak door hyperkeratose. Vaak zijn er ook hoorncysten waardoor de laesie kan lijken op een verrucae seborroica. Ze kunnen gesteeld zijn. Dit type naevi is vaak al vanaf de geboorte aanwezig (congenitale naevus). Ze komen vaak voor, bij 29% van de bevolking. Een papillomateuze naevus is altijd goedaardig. Er is geen kans op maligne ontaarding. Vaak is er wel de vraag om ze te verwijderen om cosmetische redenen of omdat ze bloeden als kleding er langs schuift. Zie verder onder naevus naevocellularis en overzicht naevi, maculae en tumoren van de huid.

Naevus naevocellularis papillomatosus Naevus naevocellularis papillomatosus Naevus naevocellularis papillomatosus
nevus papillomatosus nevus papillomatosus dermatoscopie

Naevus naevocellularis papillomatosus Naevus naevocellularis papillomatosus Naevus naevocellularis papillomatosus
nevus papillomatosus nevus papillomatosus dermatoscopie

Histologie naevus naevocellularis papillomatosus Histologie naevus naevocellularis papillomatosus Histologie naevus naevocellularis papillomatosus
ingescande coupe (zoom) ingescande coupe (zoom) ingescande coupe (zoom)DD: verruca seborroica.

Therapie:
Therapie is niet nodig, maar als de naevus in de weg zit kan hij worden verwijderd door middel van de shave techniek of met een krappe ovale excisie.

In oudere artikelen wordt gerapporteerd dat papillomateuze naevi vooral voorkomen bij vrouwen (7:1) en dit werd gekoppeld aan de observatie dat in papillomateuze naevi estrogen-inducible pS2 protein aanwezig is. Dit blijkt niet te kloppen: papillomateuze naevi komen even vaak voor bij mannen als bij vrouwen, maar vrouwen laten ze vaker weghalen.


Referenties
1. Morgan MB, Raley BA, Vannarath RL, Lightfoot SL, Everett MA. Papillomatous melanocytic nevi: an estrogen related phenomenon. J Cutan Pathol 1995;22(5):446-449.
2. Niederkorn A, Ahlgrimm-Siess V, Fink-Puches R, Wolf IH, Richtig E, Lackner HK, Hofmann-Wellenhof R. Frequency, clinical and dermoscopic features of benign papillomatous melanocytic naevi (Unna type). Br J Dermatol 2009;161(3):510-514.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D22.9 Melanocytaire naevi, niet gespecificeerd: naevus naevocellularis dermalis papillomatosus
ICD10 D22.9 Melanocytic naevi, unspecified: naevus naevocellularis dermalis papillomatosus
SNOMED 400096001 Melanocytic nevus [specific SNOMED term missing]
DBC 15 Naevi (alle vormen)