PIËZOGENE PAPELS home ICD10: R23.8

Huidkleurige of gelige papels, meestal aan de hiel, vooral mediale zijde. Zichtbaar als de patiënt staat, als de voet niet belast wordt kunnen ze geheel verdwijnen. Het zijn herniaties van subcutaan vet door de dermis die alleen zichtbaar zijn als er druk op staat (piëzogeen = veroorzaakt door druk, afgeleid van het Griekse woord ‘piesis’, dat ‘druk’ betekent). Ze kunnen ook voorkomen aan de laterale zijde van de hand en aan de pols. Komt vaak voor bij gezonde personen, zonder klachten te veroorzaken. Kan echter pijnlijk zijn, als zenuwtakjes of bloedvaatjes beklemd raken. Pijnlijke piëzogene papels kunnen familiair voorkomen en zijn dan mogelijk geassocieerd met Ehlers Danlos syndroom type III (komt bij circa 30% van deze patiënten voor). Naast bindweefselzwakte worden ook overgewicht, staand werk en sporten genoemd als luxerende factoren. De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, een biopt laat slechts normaal vetweefsel zien, soms is er fragmentatie van elastinevezels.

Piezogene papels Piezogene papels
piëzogene papels piëzogene papels

Piezogene papels Piezogene papels
piëzogene papels piëzogene papels


DD: erythema elevatum diutinum, amyloidose, sarcoidose, rheuma noduli.

Therapie:
Geen, moeizaam. Bij pijn: niet te lang staan, druk voorkomen. Eventueel afvallen. Soms helpt een compressiekous, ook kunststof (rubber of siliconen) inlegzolen die de hiel geheel en nauw omsluiten zijn met succes toegepast. Mini-excisies van de herniaties en goed hechten van de dermis wordt genoemd (geen voldoende bewijs). Case reports melden succes van intralesionale injecties met steroïden, b.v. Celestone (betamethason, ampul 4 mg/ml; 1 ml, max. 1 ml per week intradermaal) en lidocaïne of Marcaïne (bupivacaïne) in gelijke delen.


patientenfolder


Referenties
1. Cohen HJ, Gibbs RC, Minkin W, et al. Painful piezogenic pedal papules. Arch Dermatol 1970;101:112-113.
2. Laing VB, Fleischer AB. Piezogenic wrist papules: a common and asymptomatic finding. J Am Acad Dermatol 1991;24:415-417.
3. Gibney MD, Glaber DA. Piezogenic pedal papules in two family members. Cutis 1996;57:260-262.
4. Kahana M, Feinstein A, Tabachnic E, et al. Painful piezogenic pedal papules in patients with Ehlers - Danlos syndrome. J Am Acad Dermatol 1987;17:205-209.
5. Doukas DJ, Holmes J, Leonard JA. A Nonsurgical Approach to Painful Piezogenic Pedal Papules. Cutis 2004;73:339-340.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 R23.8 Overige en niet gespecificeerde veranderingen aan huid: piezogene papels
ICD10 R23.8 Other and unspecified skin changes: piezogenic papules
SNOMED 50510006 Painful piezogenic pedal papules
DBC 27 Diagnose niet nader omschreven