PSEUDOTUMOR VAN MASSON / PAPILLAIRE ENDOTHELIALE HYPERPLASIE (PEH) home ICD10: D21.9

Een pseudotumor van Masson is een paarsblauwe nodus, berustend op endotheliale hyperplasie. Het is waarschijnlijk een reactief beeld. Synoniemen: Masson's vascular pseudotumor, intravascular papillary endothelial hyperplasia.
De laesie wordt meestal ingestuurd onder de verdenking van een blue naevus, melanoom, of hemangioom, waarbij deze diagnose er uitrolt. Het is een typische PA-diagnose, die niet op het klinisch beeld gesteld wordt. De naam van Masson is ook verbonden aan de blue cellular neuronevus van Masson.

Pseudotumor van Masson
pseudotumor van Masson


PA: vaatruimten (vascular lakes) gevuld met fibrine (thrombus, stolsel), waarbij een deel van de vaatwand een papillaire hyperplasie vertoont. Masson beschreef dit in 1923 als een woekering van endotheel, omschreven als 'papillary hyperplasia of the vascular endothelial cells' waarbij het vaatlumen dicht gaat zitten, gevolgd door degeneratieve afwijkingen. Masson noemde dit ‘vegetant intravascular hemangioendothelioma’. De huidige term is papillary endothelial hyperplasia (PEH). Het is zeldzaam, zit meestal in de hoofd hals regio, maar kan ook in interne organen worden aangetroffen (nier).

Histologie papillary endothelial hyperplasia
ingescande coupe (zoom)


Therapie:
mes Excisie.
mes Curettage en elektrocoagulatie.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D21.9 Benigne neoplasma van bindweefsel en overige weke delen, niet gespecificeerd: pseudotumor van Masson
ICD10 D21.9 Other benign neoplasms of connective and other soft tissue, unspecified: Massons pseudotumor
SNOMED 238770007 Intravascular papillary endothelial hyperplasia
DBC 3 Benigne tumoren