PHAEODERMA (DONKERE HUID) home ICD10: R23.8

Phaeoderma (pheoderma, feoderma) (Phaeo = dusky, duister, donker) betekent bruine verkleuring van de huid. Het wordt soms gebruikt als aanduiding van de huidskleur cq het ras (leukoderma: blanke ras, phaeoderma: donker huidtype, melanoderma: zwarte huid).

Tinten

Als afwijking wordt het begrip phaeoderma gebruikt voor een huid die plaatselijk donker verkleurd is. Het lijkt alsof er vuil op de huid zit, maar het is er niet zomaar af te wassen met water en zeep. Toch is het niets anders dan een laagje adherente huidschilfers en het is er af te poetsen met alcohol. In de internationale literatuur wordt de term phaeoderma hier niet zovaak voor gebruikt, gangbaarder is de term terra firma-forme dermatosis. Een bruine adherente schilfering kan ook ontstaan als de huid ter plaatse langdurig helemaal niet meer gewassen wordt, dit wordt dermatosis neglecta genoemd. Zie verder onder terra firma-forme dermatosis en dermatosis neglecta.

Phaeoderma (terra firma-forme dermatosis) Terra firma-forme dermatosis (phaeoderma) Terra firma-forme dermatosis (phaeoderma)
phaeoderma phaeoderma weggepoetst met alcohol

Dermatosis neglecta Dermatosis neglecta
dermatosis neglecta weggepoetst met alcohol


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-12-2012 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid