TRICHOFOLLICULOMA (FOLLICULOMA) home ICD10: D23.9

Een trichofolliculoom (synoniem: folliculoma) is een zeldzaam adnextumortje, een goedaardig hamartoom uitgaande van de haarfollikel. De oorzaak is onbekend, het is niet geassocieerd met ziekten of syndromen.

Klinisch beeld:
Halfbolronde kleine zwelling, waar enkele korte haren uitsteken (trichoids). Komt voor op het gelaat, bij volwassenen, een enkele keer op het behaarde hoofd of op de romp. Niet altijd steken er haren uit, dan heeft het de vorm van een nodus of cyste. Wordt vaak gebiopteerd onder de verdenking basaalcelcarcinoom, waarbij dan uit de PA de diagnose blijkt. Histologisch ziet men een centrale cyste gevuld met hoorn en rondom meerdere follikels waarin vellusharen. Soms zijn deze follikels ook voorzien van talgkliertjes, als dit de overhand heeft worden termen als sebaceous trichofolliculoma gebruikt. Een andere entiteit, genaamd folliculo-sebaceous (cystic) hamartoma, is waarschijnlijk een cysteuze variant van sebaceous trichofolliculoma.

Trichofolliculoma Trichofolliculoma
trichofolliculoma trichofolliculoma


DD: folliculo-sebaceous (cystic) hamartoma, haarfollikelnaevus, dermale naevus, dilated pore (Winer), fibrofolliculoma, trichoepithelioma, andere adnextumortjes, epidermale inclusie cyste, basaalcelcarcinoom.

Therapie: expectatief, desgewenst excisie.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D23.9 Overige benigne neoplasma van huid, niet gespecificeerd: trichofolliculoma
ICD10 D23.9 Other benign neoplasms of skin, unspecified: trichofolliculoma
SNOMED 274899008 Trichofolliculoma
DBC 3 Benigne tumoren