TRICHORRHEXIS INVAGINATA (BAMBOO HAIRS) home ICD10: L67.0

Trichorrhexis invaginata of bamboo hairs zijn kwetsbare haren die gemakkelijk afbreken omdat er nodulaire zwakke plekken in de haren zitten, net als bij trichorrhexis nodosa. Onder de microscoop lijkt de haar op een bamboo tak. Door deze invaginaties breken de haren makkelijk af, dichtbij de hoofdhuid. Bij trichorrhexis nodosa is het beeld onder de microscoop anders, daar zijn de haren in de knoop gespleten, het lijkt alsof er twee kwasten in elkaar zijn geschoven. Omdat niet alle haren aangedaan zijn ontstaat er bij trichorrhexis invaginata een pluizig effect met korte en lange haren door elkaar en een totaal beeld van dun haar. Behalve de hoofdhuid kunnen ook de wenkbrauwen en wimpers aangedaan zijn.

De haarafwijkingen zijn in 1958 voor het eerst beschreven door Netherton, onder de naam trichorrhexis nodosa, bij een meisje met een gegeneraliseerde schilferende dermatitis en haarafwijkingen. Later is dit beeld beschreven onder het Netherton syndrome, synoniem ichthyosis linearis circumflexa. Circa 75% van de patiƫnten met het Netherton syndroom blijkt een atopische constitutie te hebben.

Trichorrhexis invaginata (bamboo hairs) Trichorrhexis invaginata (bamboo hairs) Trichorrhexis invaginata (bamboo hairs)
Trichorrhexis invaginata bamboo hairs bamboo hairs


Diagnostiek:
Knip een plukje haren af kort boven de hoofdhuid en bekijk onder de microscoop. Haren niet er uit trekken want dan breken ze af en mist men de nodulaire afwijkingen. Zie verder onder het Netherton syndroom.


Referenties
1. Netherton EW. A unique case of trichorrhexis nodosa; bamboo hairs. AMA Arch Derm 1958;78(4):483-487.
2. Wilkinson RD, Curtis GH, Hawk WA. Netherton's disease: Trichorhexis invaginata (bamboo hair), congenital ichthyosiform erythroderma and atopic diathesis; a histopathologic study. Arch Dermatol 1964;89:46-54.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L67.0 Trichorrhexis nodosa: Trichorrhexis invaginata (bamboo hair)
ICD10 L67.0 Trichorrhexis nodosa: Trichorrhexis invaginata (bamboo hair)
SNOMED 22486004 Bamboo hair
DBC 12 Haar- en nagelafwijkingen