UNGUIS INCARNATUS (INGEGROEIDE TEENNAGEL) home ICD10: L60.0

Een unguis incarnatus (ingegroeide teennagel) ontstaat door te kort afknippen van de nagels, of door een te grote bolling ervan. Vooral de grote tenen zijn aangedaan. De belangrijkste klachten zijn pijn en secundaire infectie. Ernstige vormen met granuloma pyogenicum-achtige hypergranulatie komen tegenwoordig vaak voor als specifieke bijwerking van EGFR remmers (sorafenib e.a.). Er bestaat ook een variant van een ingegroeide nagel waarbij de nagel proximaal in de nagelwal wordt geduwd omdat er een nieuwe nagel onder groeit, dit wordt retronychia genoemd. Unguis incarnatus komt ook voor bij pasgeborenen en peuters, bij congenitale scheefstand van de grote tenen (congenital malalignment of the great toenails) en bij congenital hypertrophy of the lateral nail folds of the hallux.

unguis incarnatus, ingegroeide teennagel unguis incarnatus, ingegroeide teennagel
ingegroeide teennagel ingegroeide teennagel

unguis incarnatus, ingegroeide teennagel unguis incarnatus, ingegroeide teennagel
ingegroeide teennagel ingegroeide teennagel


Therapie:
Preventie: nagels niet rond en niet te kort afknippen. Milde varianten zijn soms nog door een pedicure in orde te brengen. De bolling kan worden opgeheven door in het midden van de nagel een laag af te vijlen. De pedicure kan de nagelrand vrij prepareren, lateraal afvijlen, en er een in crème gedrenkt watje onder schuiven, waarna hierover normale uitgroei mogelijk is. Hypergranulatie weefsel kan worden aangestipt met zilvernitraat of vloeibare stikstof.

In ernstige gevallen helpt alleen een wigexcisie. Dit kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Met een rubber tourniquet of steriele handschoen opgerold kan bloedleegte worden bereikt. Het ontstoken deel wigvormig uitnemen. Daarna kan de huid eventueel richting nagel gehecht, of gewoon openlaten. Het nagelbed kan worden behandeld met chemische cautherisatie met 88% phenol oplossing (meest effectief) of met zilvernitraat. Als nabehandeling pijnstillers meegeven.


patientenfolder


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L60.0 Ingegroeide nagel
ICD10 L60.0 Ingrowing nail
SNOMED 400097005 Ingrowing nail
DBC 12 Haar- en nagelafwijkingen