VERRUCA FILLIFORMIS home ICD10: B07

Een verruca filliformis is een langwerpige (draadvormige) wrat. De filliforme wrat word ook gewoon door HPV (humaan papilloma virus) veroorzaakt. Anders dan de gewone wratten (verruca vulgaris) zitten filliforme wratten vooral in het gezicht, vooral op de oogleden, op de neus, of op of rond de lippen. Op een filliforme verruca, maar ook op een gewone verruca kan ook een cutaneous horn ontstaan.

Draadvormige wrat, verruca filliformis Draadvormige wrat, verruca filliformis Draadvormige wrat, verruca filliformis
verruca filliformis verruca filliformis verruca filliformis


DD: cutaneous horn (hard aanvoelend), fibroma molle (weker, niet verruceus, gesteeld).

Therapie:
mes Bevriezen (cryotherapie). Richt met de Cryac, pulsgewijs, alleen op het topje van de verruca. Of met de wattenstok, stip alleen de punt aan. Vandaar uit moet er een vriesfront ontstaan dat zich uitbreidt tot aan de basis van de wrat. Ga daarna nog door totdat er een witte ijsrand van 1 mm zichtbaar is rond de basis.
mes Afknippen. Verdoven met een minimale hoeveelheid onder de steel. Laesie omhoog trekken met een pincet en met een minimaal randje (0.5-1 mm) huid afknippen.
mes Elektrocoagulatie. Verdoven met een minimale hoeveelheid onder de steel. Eerst afknippen of afbranden met een elektrische lis, daarna met een klein bolletje de bodem dichtbranden.


patientenfolder


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 B07 Virale wratten: verruca filliformis
ICD10 B07 Viral warts: filliform wart
SNOMED 240536007 Filiform wart
DBC 26 Verrucae